Ciberseguretat – Què és, tipus d’amenaçes i com evitar-les

ciberseguretat

¿Que és la ciberseguretat o seguretat cibernètica?

La ciberseguretat o seguretat cibernètica és la protecció dels sistemes que tenen connexió a Internet, com el maquinari, el programari i les dades que tenim emmagatzemades.

En l’àmbit informàtic, la seguretat acull la ciberseguretat i la seguretat física: les dues utilitzades per les empreses. En definitiva, la seguretat de la informació està dissenyada per mantenir i protegir la confidencialitat, integritat i disponibilitat de les dades.

¿Quin és l’objectiu la ciberseguretat?

L’objectiu de la ciberseguretat o seguretat informàtica és ajudar a prevenir atacs cibernètics, violacions de dades i robatori d’identitat.

seguretat cibernetica

Tipus d’amenaces a la seguretat informàtica

Hi ha molts tipus d’atacs cibernètics, cada dia surten noves formes i mètodes per irrompre en la seguretat d’un sistema informàtic. No obstant això la gran majoria estan categoritzats i ja estem protegits d’ells. Aquí a baix t’explicarem detalladament els ciberatacs més comuns perquè puguis triar les eines necessàries per evitar-los.

Ransomware: El ransomware és un tipus de malware que encripta els arxius del sistema informàtic, generalment a través de xifrat, i posteriorment exigeixen un pagament per desxifrar i desbloquejar, el que vindria a ser un segrest de dades.

En la gran majoria dels casos no es recupera res, ia més, si pagues, corres el risc que et posin en una llista de “bons pagadors” i tornin a atacar a la següent tanda.

És per això que l’única manera de “protegir-se” contra un atac de ransomware és tenint un bon sistema de còpies de seguretat (backups).

Malware: El malware és qualsevol arxiu o programa utilitzat per fer mal a un usuari del sistema. Els més típics són els cucs, virus, troians i el programari espia (spyware).

Enginyeria social: L’enginyeria social és un atac basat en la interacció humana per enganyar o persuadir els usuaris perquè saltin procediments de seguretat per tal d’obtenir informació confidencial que normalment està protegida.

El modus operandi clàssic és fer-se passar per un treballador i tractar de robar informació, amb l’objectiu de vendre-la o usar-la per accedir al sistema informàtic, i un cop dins realitzar un atac cibernètic o seguir robant informació confidencial que sigui del seu interès.

Phishing: El phishing és una forma de frau on s’envien correus electrònics enganyosos que s’assemblen molt a correus de fonts fiables com bancs, webs de compravenda, assegurances, etc., amb la intenció de robar dades confidencials, com targetes de crèdit, informació d’inici de sessió o simplement que els paguin una quantitat de diners per “ajudar-los”.

El frau més conegut és el del Nigerià, que té diverses variants, però sempre segueix el mateix objectiu, que li paguis diners, sigui per ajudar o perquè s’està venent alguna cosa i vol els diners per avançat.

Elements de la ciberseguretat que garanteixen la integritat de la nostra informació

Per garantir la seguretat informàtica d’un sistema, hem de comptar amb els següents elements de seguretat cibernètica.

  • Seguretat de l’aplicació
  • Seguretat d’informació
  • Seguretat de la xarxa
  • Recuperació davant desastres
  • seguretat operacional
  • Educació de l’usuari final

Encara que sembli mentida, l’element més complicat de mantenir actualitzat és l’educació de l’usuari, ja que la gran majoria d’atacs prové d’un correu que l’usuari ha obert, òbviament amb males intencions.

És per això que cal conscienciar i formar els usuaris a fer un bon ús del correu i a no obrir o descarregar continguts de fonts poc fiables.

seguretat informàtica

Beneficis de la ciberseguretat

Si fas un ús adequat de les eines de ciberseguretat o seguretat cibernètica, et portarà uns beneficis com ara:

Protecció empresarial contra malware, ransomware, phishing i enginyeria social

Protecció de dades i xarxes

Prevenció d’usuaris no autoritzats

Millora el temps de recuperació després d’un atac cibernètic

Protecció per a usuaris finals

Major confiança en el producte tant per a desenvolupadors com per a clients

Conclusions sobre la ciberseguretat basades en la nostra experiència

La conclusió final que podem treure després de molts anys d’experiència i d’haver bregat amb els atacs malware molt complicats, podem dir que no hi ha cap sistema informàtic infal·lible contra atacs cibernètics. És per això que si no ets un expert en sistemes de seguretat cibernètica i vols evitar problemes, contractis alguna empresa que ofereix serveis de seguretat informàtica, ja que ells t’aconsellen i et garantiran un mínim de protecció, i en cas d’atac hi haurà més probabilitats de recuperar la informació.