INDUSTRIA 4.0

industria 4.0

Què és la indústria 4.0 o quarta revolució industrial?

Estem en ple canvi en la manera que produïm els nostres productes gràcies a la digitalització de la fabricació, i és aquí on entra en joc la indústria 4.0 o quarta revolució industrial.

Com ja sabràs, la primera revolució industrial es va usar la mecanització per aigua i vapor, en la segona es va començar a emprar l’electricitat, a la tercera la computació i l’automatització de processos.

En el cas de la quarta revolució industrial, prendrà com a relleu el que s’havia començat a la tercera però millorant-lo amb sistemes autònoms alimentats per dades i aprenentatge automàtic.

Encara que algunes persones veuen a la Indústria 4.0 com una paraula de moda per al màrqueting, hi ha canvis en la fabricació que mereixen la nostra atenció.

que es la industria 4.0

Diferències entre la Indústria 4.0 i la Indústria 3.0

Quan els ordinadors es van introduir en la Indústria 3.0, va ser un gran canvi en l’àmbit tecnològic, ja que es va començar a treballar una tecnologia completament nova. Ara, Indústria 4.0 connectarà aquests ordinadors perquè es comuniquin entre si i prenguin decisions sense la participació humana.

A diferència de la indústria 3.0, la indústria 4.0 aposta per combinació de sistemes ciberfísicos, Internet de les coses (IOT) i Internet dels sistemes per a crear fàbriques intel·ligents.

Bàsicament, tindrem màquines intel·ligents que es tornaran més intel·ligents a mesura que accedeixen a més dades, les nostres plantes seran més eficients, productives i menys malbaratadores.

Al final, és la xarxa d’aquestes màquines que estan connectades digitalment entre si i creen i comparteixen informació que es tradueix en el veritable poder de la Indústria 4.0.

industria conectada 4.0

Aplicacions de la indústria 4.0 avui en dia

Mentre que moltes organitzacions poden seguir negant l’impacte de la indústria 4.0 en les seves empreses o tenir dificultats per trobar el talent o els coneixements per saber com adoptar-la millor per als seus casos d’ús únic, molts altres estan implementant canvis avui en dia i s’estan preparant per a un futur on les màquines intel·ligents milloren la seva activitat i productivitat.

Solucions principals que ofereix la indústria 4.0

Identifica oportunitats: Atès que les màquines connectades recopilen una gran quantitat de dades que poden informar del manteniment, el rendiment i altres problemes, així com analitzar aquestes dades per identificar patrons i informació que seria impossible de fer per a un sol usuari dins d’un temps raonable.

La indústria 4.0 brinda l’oportunitat perquè els fabricants optimitzin les seves operacions de manera ràpida i eficient en saber el que necessita atenció.

Optimitza la logística i les cadenes de subministrament: Una cadena de subministrament connectada pot adaptar-se a mesura que es presenta nova informació. Si un retard del temps bloqueja un enviament, un sistema connectat pot adaptar proactivament a aquesta realitat i canviar les prioritats de fabricació.

Equips i vehicles autònoms: Un exemple molt clar seria una drassana que utilitza grues i camions autònoms per simplificar les operacions quan accepten contenidors d’enviament des dels vaixells.

Robots: Anteriorment només era possible per a grans empreses amb pressupostos molt elevats, avui dia la robòtica és més assequible i està disponible per a organitzacions de totes les mides. Des de la selecció de productes en un magatzem fins a la preparació per al seu enviament, els robots autònoms poden ajudar de manera ràpida i segura als fabricants.

Fabricació additiva (impressió 3D): Aquesta tecnologia ha millorat dràsticament en l’última dècada i ha passat principalment de la creació de prototips a la producció real. Els avenços en l’ús de la fabricació d’additius metàl·lics han obert moltes possibilitats de producció.

Internet de les coses (IOT) i el núvol: Un element clau de la indústria 4.0 és la Internet de les coses, que es caracteritza per la connectivitat entre dispositius. Això no només ajuda a les operacions internes, sinó que a través de l’ús de l’entorn del núvol on s’emmagatzemen les dades, els equips i les operacions es poden optimitzar aprofitant la informació d’altres que fan servir el mateix equip o permeten petites empreses accedir a la tecnologia que no tindrien pel seu compte.

Com saber si el teu negoci o empresa es pot optimitzar amb solucions de la indústria connectada

Si tens un negoci i creus que les solucions que ofereix la indústria connectada 4.0 poden adaptar-se a les teves necessitats, et recomano que t’assessoris bé per experts en el sector de la indústria 4.0. Això t’estalviarà temps i diners a més de tenir el millor assessorament possible en el camp de la indústria connectada.