INTERNET INDUSTRIAL DE LES COSES (iiot)

iiot

L’Internet industrial de les coses o IIoT es basa en l’ús de sensors i actuadors intel·ligents per millorar els processos de fabricació industrials. També és coneguda com a indústria 4.0, aquesta tecnologia s’aprofita de tot el poder de les màquines intel·ligents i l’anàlisi en temps real per generar dades de propies i d’aquesta manera poder automatitzar processos de forma automàtica.

Una de les majors avantatges de l’IIoT és que a l’hora de comunicar informació és molt més ràpida i precisa que un humà. Informació que pot utilitzar-se per prendre decisions comercials més ràpides i més precises.

Tot això és gràcies als sensors i els actuadors connectats que permeten que les empreses detectin més ràpidament les ineficiències i els problemes, el que suposaria un gran estalvi del temps i diners.

Per exemple, en un entorn industrial, el iiot és essencial per a processos com a manteniment predictiu (pdm), la millora del servei sobre el terreny, la gestió de l’energia i el seguiment dels actius.

Com funciona el iiot?

IIoT és una xarxa de dispositiu intel·ligents connectats per formar sistemes que supervisen, recopilen, intercanvien i analitzen dades.

Cada ecosistema de IoT industrial consta de:

  • Activitats intel·ligents que puguin detectar, comunicar i emmagatzemar informació sobre ells mateixos
  • Infraestructura de comunicacions de dades públiques i privades
  • Anàlisis i aplicacions que generen informació comercial a partir de dades sense processar
  • Persones

Els dispositius actius intel·ligents transmeten informació directament a la infraestructura de comunicacions de dades, on es crea la informació processa-ble. Aquesta informació pot utilitzar-se per al manteniment predictiu, per així poder optimitzar processos comercials.

internet industrial de las cosas

Avantatges del IIoT

A continuació, t’explicarem els avantatges principals que ofereix l’Internet industrial de les coses.

Manteniment predictiu: Això significa que les organitzacions podran utilitzar dades en temps real generat pels sistemes IIoT per a defectes previs a la maquinària.

Servei de camp millorat: Les tecnologies IIoT són molt útils per als tècnics del camp, ja que poden identificar possibles problemes en l’equip abans que es converteixi en un problema més important. Els que permetrà als tècnics solucionar els problemes abans d’ocorre, evitant grans problemes i despeses al client.

Seguiment d’activitats: En aquest cas, els proveïdors, fabricants i clients poden utilitzar sistemes de gestió d’activitats per rastrejar la ubicació, l’estat i la condició dels productes a llarg termini d’una cadena de subministraments . El sistema pot enviar alertes instantànies a les parts responsables, donant-los l’oportunitat de poder prendre les mesures necessàries per solucionar o evitar el problema.

Gestió de les instal·lacions: Normalment, l’equip de fabricació és susceptible de desgast, gràcies als sensors que poden monitoritzar les vibracions, la temperatura i altres factors que poden conduir condicions de funcionament no òptimes per a la nostra fàbrica.

que es iiot

Diferencies entre IIoT i IoT

L’internet industrial de les coses i l’internet de les coses comparteixen algunes tecnologies com; les plataformes al núvol, els sensors, la connectivitat, comunicacions entre màquines i anàlisi de dades. No obstant, el seu objectiu final és diferent.

Les aplicacions d’IoT connecten dispositius a través de diversos dispositius intel·ligents i d’altres aplicacions que generalment no creen situacions d’emergència o alguna venda erronea.

Les aplicacions IIoT, connecten màquines i dispositius en contes industrials com a petroli i gas, serveis públics i fabricació. Les falles del sistema i el temps d’inactivitat en les implementacions d’IIoT poden donar lloc a situacions d’alt risc o fins i tot situacions que amenacin la salut o la seguretat dels treballadors.

que es internet industrial de las cosas

Conclusió del IIoT

Està comprovat que en major o menor mesura els serveis de iiot estaràn en un futur present en totes les empreses del sector de la fabricació i producció. Donat que el seu objectiu és millorar el rendiment i la gestió d’aquestes, sens dubte es una sol·lució a tindre en compte per tots els del sector de la indústria.